Uitstap naar museum Slag Der Zilveren Helmen

Het museum ‘Slag der Zilveren Helmen’ in Halen vertelt het verhaal van de legendarische veldslag van WO I. Een unieke verzameling van wapens, uniformen en voorwerpen geeft een beeld van deze belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Halen en het Belgische leger.

Ons bezoek museum ‘Slag der Zilveren Helmen’

Ja, velen onder ons weten het niet maar iets méér dan 105 jaar geleden, namelijk op 12 augustus 1914, werden in Halen 2 Duitse cavaleriedivisies verslagen door eenheden van de Belgische cavalerie, infanterie en artillerie. De Duitsers chargeerden met getrokken sabel maar liepen storm op de moedige en tactisch goed opgezette Belgische verdedigingslinies.
Naast de honderden gewonden die dag sneuvelden er 160 Belgische en 140 Duitse militairen. Bijna 400 paarden lieten het leven. Volgens historici mag deze confrontatie opgetekend worden als de laatste grote charge van een ruiterijdivisie. Omdat na de strijd het slagveld bezaaid lag met prachtige blinkende helmen ging deze gebeurtenis de geschiedenis in als “Slag der Zilveren Helmen”. De herinneringen aan de slag bij Halen worden voor het nageslacht bewaard in een mooi opgezet museum.

Op zondag 29 september ll. waren 28 leden van Ons 11de te gast in Halen. De dhr Stroobants, eigenaar van het museum, gaf ons gedurende 45’ een duidelijke en overzichtelijke uitleg over het verloop van de Slag. Aansluitend had iedereen voldoende tijd om alle tentoongestelde attributen te bewonderen. Het museum bevat immers unieke en prachtige collecties aan kledij, wapens, documenten, afbeeldingen,…en natuurlijk ook de vitrinekasten met “zilveren” helmen als bijzondere blikvangers. Bewonderenswaardig dat de verzamelwoede van één persoon is kunnen uitgroeien tot dergelijk fantastisch museum. Alleszins een bezoek waard. Je kan via het museum oa ook een rondwandeling op de slagvelden boeken en, niet onbelangrijk, ter plaatse proeven van het Halens Helmke, een lekkere appellikeur.

Na ons leerrijk bezoek aan het museum werden we verwacht in de Rothemse Molen voor koffie en taart. De molen bevindt zich op maximaal 200 m van het museum en was een ten tijde van de veldslag een strategische positie voor o.m. het 2e Gidsen.

In de Slag bij Halen hebben verschillende Belgische legereenheden zich op een heldhaftige manier onderscheiden en de vijand enorm afgeremd in zijn opmars. Eén van de roemrijke eenheden die deelnamen aan de Slag, de Cyclisten, gaan sindsdien de geschiedenis in als de Zwarte Duivels. De herinnering aan de Belgische regimenten leeft eveneens verder in o.m. heel wat monumenten en straatnamen in Halen en omliggende gemeenten (oa Kanonnierstraat, Liniestraat, Lansierstraat enz). Sommige eenheden kregen de eervolle vermelding “Haelen” op hun vaandel.

Zoals we allemaal weten bleef het Belgische leger zich gedurende 4 jaren verzetten tegen de vijand. Op 4 augustus 1914 sprak Koning Albert I in het parlement de volgende woorden “Een land dat zich verdedigt verdient de eerbied van allen. Een dergelijk land gaat niet ten onder”.

Geplaatst in Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Bestel nu ons boek ‘Hasselt garnizoensstad’
Wil je lid worden?

Vul het formulier in

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Voeg je bij 25 andere volgers

Onze jenever

Bestel nu jouw fles

%d bloggers liken dit: